Tuesday, April 18, 2023

DALEKS INVASION EARTH 2150 AD

DALEKS' INVASION EARTH 2150 A.D. je jedna od bioskopskih iteracija serije DOCTOR WHO koju je kreirao Terry Nation i izgradio nacionalni klasik od ove naučnofantastične serije suštinski namenjene deci. Dok status Whoa davne 1966. još uvek nije bio zacementiran, dva filma o tom junaku i nevoljama koje ima sa Daleksima, dobio je da režira Gordon Flemyng, tada već prekaljeni televizijski veteran čiji filmski opus ja nikada ne bih vezivao za bilo šta namenjeno deci.

Otud njegov drugi film na temu jeste dosta siroviji od nekog standarda koji i danas ima Doctor Who. Svet budućnosti koji je porušen deluje zaista postapokaliptično - i to iz vizure svakog uzrasta, i jedino što unutar svega toga podseća na Whoa i onu suštinsku razbibrigu koju donosi taj junak jeste poneki goofy detalj, i to kao nešto što deluje kao veštački dodatak koji je Flemyng najslabije savladao.

Kada krene akcija, snimljena u Flemyngovom maniru, jednostavno, sa puno energije i pokreta kamere, ovaj svet u kom se Who-avantura dešava odjednom deluje kao mesto za koje verujemo da u njemu neko živi, pa makar u kadru bili Daleksi. S druge strane, kad god odemo u neku goofy konvenciju samog Whoa, film se zaustavi i Flemyng pokazuje da u tom domenu nema šta da pruži.

Ovaj film je interesantan hibrid jedne generalne koncepcije namenjene deci i mladima, i realizacije u spoju sa pričom koja je "mračnija" od toga. Rezultat je celina u kojoj nema prevelikih disbalansa, ali koja bi definitivno bila koherentnija bez Who-konvencije.

Otud, ovo je film u kom itekako ima šta da se vidi, ali ko ne može da svari celu tu Who-dimenziju ne treba da se upušta jer će mu film nezasluženo delovati gori nego što jeste.

Ovo je ipak film u kom Daleksi dolaze na svemirskom brodu u kom su neki natpisi za neke tehničke instalacije napisani na engleskom.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment