Wednesday, April 12, 2023

THE NIGHT STALKER

THE NIGHT STALKER Maxa Klevena je surov exploitation iz 1986. u kom Charles Napier igra detektiva koji lovi serijskog ubicu. Serijski ubica je svih mogućih klišea koji postoje o serijskim ubicama do tog trenutka - metodičan, fetišista a opet i nadljudski snažan i opasan kao borbena mašina. S druge strane detektiv koji ga juri je sklon alkoholu i lakoj ženi što ga i čini posebno osetljivim na to što serijski ubica ubija prostitutke.

Nažalost, Kleven ne uspeva da razdvoji važno od nevažnog. Razne scene dobijaju veliki prostor, kako one kada ubica vrši svoje rituale, tako i one gde detektiv ima razne socijalizacije, pa i monolozi nekog O.G. pimpa čije devojke su na udaru i gledalac onda ima teškoće da shvati kakav je ovo film i šta je u njemu glavno.

Postoji mišljenje da je Bill Lustig na bazi ovog filma regrutovao Z'Dara za MANIAC COP. Ne znam ima li istine u tome, ali Klevenu se ne može osporiti barem to da je kao iskusan asisten režije dovoljno kompetentan u inscenaciji da napravi prljav, musav starinski exploitation. Međutim, osnovna karakteristika dobrog exploitationa je da autori na nivou priče znaju kuda su pošli. Ovde se to baš i ne razaznaje.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment