Monday, March 6, 2023

ŽIVJETI BITLSE

ŽIVJETI BITLSE Nebojše Grabeža traje 52 minuta i uprkos tome što jedni ovo vide kao televizijsku emisiju a drugi kao dokumentarni film, ja ću to tretirati kao ovo drugo - televizijski dokumentarni film jer vidim da bi ovo ostvarenje moglo imati i izvesnu festivalsku budućnost.

Rubber Soul Project je davne 2004. godine bio tema dugometražnog dokumentarnog filma Dinka Tucakovića. Nažalost, ni u toj dužoj formi, ceo taj fenomen, zaista fascinantan na mogim nivoima nije bio dobro obuhvaćen, između ostalog zato što je taj film bio dosta pretenciozan u izrazu a opet i nevešto izveden. No, to je bio prvi bitan dokument o ovome.

ŽIVJETI BITLSE je mnogo više novinarska obrada teme, ali u njemu barem uspevamo da dopremo do valjano, konzistentno ispričane priče o tome šta se desilo. Mada, svakako i dalje je tu moglo biti još pojašnjenja. Dakle, rekao bih da Rubber Soul Project još uvek nije iscrpljen kao tema. Kao uostalom ni samo Beatlesi koji su bili među pionirima umetničke obrade rokenrola na filmu, potom je Harrison bio i veoma ozbiljan filmski producent, a do danas neprekidno inspirišu razne filmove.

Izgleda da isto to važi i za Rubber Soul.

Otud, ŽIVJETI BITLSE jeste bitna referenca za sve one koje zanima ovaj slučaj. Neke umetnosti tu nema, ali ima jasnije ispričana priča, i dosta kvalitetnog arhivskog materijala.

No comments:

Post a Comment