Friday, March 10, 2023

OPERATION FORTUNE: RUSE DE GUERRE

Guy Ritchie je posle filma GENTLEMEN očigledno napravio neku novu dobitnu kombinaciju koja mu omogućuje da finansijski prolazi dobro sa nezavisno produciranim i iz pre-salea finansiranim filmovima. Dok nije sasvim zatvorio vrata major filma, sada snima opet nezavisno produciran film ali pod nadzorom Jerry Bruckheimera što je ipak više major nego indie, izgleda da će gajiti i ovu paralelnu liniju.

Za razliku od GENTLEMENa i WRATH OF MANa, nažalost OPERATION FORTUNE: RUSE DE GUERRE deluje kao jedan aljkavo realizovan film. Tu su zvezde, Jason Statham, Hugh Grant i Aubrey Plaza. Aubrey Plaza je čak i zainteresovana za to što se snima, ali ukupno uzev, film deluje zbrzano, loše izgleda u pogledu fotografije, odabira lokacije, broja pozicije kamere, a akcija je skromna mada ne i loša.

Međutim, ukupno uzev, Ginger je bio u pravu kada je ovaj film definisao kao skuplju verziju Harlinovog MISFITSa. I zbilja, ova dva filma nose dosta sličnosti, s tim što je Harlin imao neuporedivo manji budžet. Međutim, odabir lokacije zbog novca a ne zbog funkcionalnosti i izgleda, režiranje koje je pristutnije u Excelu nego u programima za montažu, ukupan rezultat je veoma skroman, u odnosu na očekivanja.

Kada se na sve ovo doda bizaran detalj, a to je da se OPERATION FORTUNE sa zapletom o korišćenju poznatog glumca kao undercover asseta u približavanju moćnom kriminalcu jako približio Cageovom MASSIVE TALENTu, onda nije ni čudo da je izlazak ovog naslova u Americi toliko pomeran i odlagan.

Film je na kraju izašao u bioskope, a istini za volju, film ovakvog izgleda u poslednje vreme obično ni ne stiže do američkih bioskopa, to je ipak samo bonus. 

Ovo je Ritchie u jednom tezgaroškom maniru, i u projektu u kom je on verovatno bolje prošao u pripremama nego što se nada nekim prihodima od gotovog filma. Ipak, sam zaplet, akciona komedija sa starinskom špijunskom intrigom i dobri glumci garantuju život ovog filma na malom ekranu gde će ga svako od nas pre ili kasnije ipak pogledati.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment