Friday, March 3, 2023

EMPIRE OF LIGHT

Kada se najavi da Sam Mendes snima film smešten u bioskopu, prvo pitanje koje se postavlja glasi, "Ne deluje da je ikada bio u bioskopu?"

Za film kao što je EMPIRE OF LIGHT nije ni morao da ide. Film se dešava u bioskopu ali ovo nije neki CINEMA PARADISO ili MATINEE. Ovo je film o ljudima koji sticajem okolnosti rade u bioskopu u engleskom primorskom gradu na prelasku iz 1980. u 1981. Ima tu malo pomena filmova iz tog vremena, ima tu malo i zaljubljenika u film, ali ovo nije film u kom će nekoga film baš okrepiti.

U tom smislu, Mendes ne radi ono što ne zna i ne folira nas da pravi neki "okrepljujući" povratak filmu, ali paradoksalno uspeva da napravi solidnu melodramu, sa solidnom emocijom koja se izvlači iz mirjanakaranovićevske role Olivie Colman koja se odlično snalazi kao prestarela babadevojka koja ipak ne može da odoli nagoveštajima sreće ali ponekad malo završi i na psihijatriji.

Michael Ward igra mladog crnca koji odlučuje da dok čeka koledž radi malo u bioskopu i sa njom ostvaruje jedno prijateljstvo koje u jednom trenutku preraste i u vezu.

EMPIRE OF LIGHTje u suštini jedna ibzenovska drama smeštena u milje britanskog kitchen sink filma, izvedena sa ukusnom dozom britanskog glamura.

Što se mene tiče, ovo je možda i najbolji Mendesov film, gde AMERICAN BEAUTY ostavljam van konkurencije, ne toliko što je bolji, koliko što je ipak veoma značajan deo popularne kulture.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment