Friday, February 5, 2021

THE TUSKEGEE AIRMEN

THE TUSKEGEE AIRMEN Roberta Markowitza je HBO televizijski film iz sredine devedesetih o prvoj lovačkoj eskadrili sastavljenoj od afroameričkih pilota. Podelu predvode zvezde poput Larryja Fisburnea i Cuba Gooding Juniora a tu su još i Andre Braugher i Mekh Phifer, dakle skupljena je dobra glumačka ekipa da ispriča ovu slavnu epizodu iz Drugog svetskog rata.


Jednim delom ovo je film o obuci ali i o pripremi terena za uvođenje afroameričkih vodnika na više pozicije u američkim oružanim snagama a jednim delom je i combat movie. U tom smislu dosta podseća na Warnerove vojne filmove iz pedesetih i šezdesetih koji obuhhvataju i mirnodopski i ratni period i život u vojsci.


Ovde je doduše to obeleženo angažmanom, borbom protiv predrasuda i raznih pokušaja kako da se ova jedinica opstruira tako da je ovo film koji dosta toga pokušava ali na svu sreću dosta toga i uspeva.


Uprkos tome što se ne može optužiti za originalnost ili da je bio cutting edge sredinom devedesetih kada se sticajem okolnosti pojavilo nekoliko važnih filmova o Drugom svetskom ratu, ovo je ipak sasvim solidan i robustan rad stare škole koji ima sve što je potrebno da bude prvoklasan televizijski materijal.


No comments:

Post a Comment