Thursday, February 11, 2021

DREAMLAND

DREAMLAND je film Miles Joris-Pyrafittea, veoma mladog reditelja koji je krenuo u uspon u 24. godini sa filmom AS YOU ARE. Njegov novi film izlazi u njegovoj 28. godini, glavne uloge igraju Finn Cole iz ANIMAL KINGDOMa i Margot Robbie za koju nema potrebe da se ponovo navodi odakle, i reč je o veoma zanimljivom indie ostvarenju smeštenom u Dustbowl, u dane Depresije, kada su pljačkaši banaka poput Bonnie & Clyde harali Teksasom.


Finn Cole igra momka čije je otac alkoholičar pod misterioznim okolnostima napustio kuću, na čijem se imanju jednog dana pojavljuje Margot Robbie koja igra svojevrsnu Bonnie čije je Clyde poginuo. Mladića uspeva da ubedi da je ona u stvari žrtva teške ekonomske situacije, progona, da nije kriva koliko vlasti tvrde i on odlučuje da joj pomogne.


Sve to je jedan coming-of-age film i svi otprilike znamo kako će se ovo rasplesti i kuda sve to vodi, ali poenta na kraju krajeva i nije u tome da nas ovaj film iznenadi.


Ono što je Miles Joris-Pyrafitte uradio jeste nešto bitno drugačije. On je naime uspeo da ovu veoma konvencionalnu ljubavnu priču o momku koji u jednoj odmetnici pronalazi odgovore za svoja lutanja, i za svoju izgubljenost u jednom pasivnom i besperspektivnom kraju, učini ubedljivom, da publiku povede sa sobom tim putem kojim je išla puno puta i delovala je da neće opet.


Međutim, film je ubedljiv, i mi polazimo na taj put sa ovim glumcima i rediteljem još jedanput. Jednim delom zbog ekstremno harizmatične podele koju vode Cole i Robbie, ali i jednim delom zato što je film uprkos folksy naraciji na nivou predloška i teme zapravo izuzetno sofisticirano insceniran. I nije preterano reći da je ovo jedan zaista uzbudljivo snimljen i ostvaren film.


Neka rediteljska rešenja, u osnovi vizuelna ali suštinski naravno pripovedačka su u domenu vrlo jake intervencije autora na koju nismo navikli na ovakav način u filmovima epohe i nismo ove ambijente i situacije sretali u ovakvoj obradi tako da su to sve veoma dragoceni pomaci.


Na kraju krajeva, film uspeva da plasira svoju folksy priču i na tom nivou funkcioniše ali sredstvo kojim dolazi do cilja je inovativno.


Saradnja Margot Robbie sa Finn Coleom kog je u Americi etablirao John Wells kao da je bila uvod u njen direktniji rad sa ovim maestrom američke televizije, ali o tome drugom prilikom. 


* * * / * * * *


No comments:

Post a Comment