Sunday, January 31, 2021

THE LITTLE THINGS

THE LITTLE THINGS Johna Lee Hancocka dolazi odmah posle njegovog zaista maestralnog filma THE HIGHWAYMEN, i samim tim njegov povratak u žanr krimića, sa dva prekaljena policajca kao protagonistima, zvučao je kao veoma uzbudljiva stvar. 


Nažalost, THE LITLLE THINGS iako je major film namenjen za bioskope, sa tri oskarovca u glavnim ulogama, deluje pre kao nešto za streaming od HIGHWAYMENa koji izgleda kao da je sniman za večnost.


John Lee Hancock je krajem osamdesetih, početkom devedesetih bio pod ugovorom u Warneru. Tada je napisao scenario za izvanredni Eastwoodov PERFECT WORLD, a jedan od tekstova iz tog perioda bio je THE LITTLE THINGS, serial killer film koji je napisan u vreme kada je taj žanr praktično formulisan u vreme SILENCE OF THE LAMBS, i pre SE7EN. Dotle je bilo već važnih serial killer filmova u toj epohi, recimo Mannov MINDHUNTER, ali ukupno uzev, tokom desedesetih taj žanr doživljava procvat.


THE LITTLE THINGS je napisan pre SE7EN, i na kraju uprkos interesovanju raznih reditelja nije realizovan. Kada je Hancock došao na ideju da ga ipak snimi, Warner nije hteo da mu proda prava na scenario, i iz današnje vizure rekao bih da su pogrešili.


THE LITTLE THINGS je toliko anahron, da je smešten u epohu, i to je onako dosta duhovito jer pokazuje u kojoj meri je to projekat svog vremena. Međutim, John Lee Hancock toj rekonstrukciji epohe ne prilazi mnogo ambiciozno, štaviše film na tome ne insistira i to bi meni bilo sjajno kada bi liči na dobar film iz tog perioda.


Setimo se, u to vreme se Denzel već sreo veoma uspešno što se mene tiče sa jednim psihopatom, i to isto za Warner u filmu RICOCHET, a kasnije je imao niz serial killer filmova, recimo za isti studio je imao sjajni FALLEN.


U THE LITTLE THINGS, John Lee Hancock na neki začuđujući način uspeva da skupi Denzela, Ramija Maleka i Jareda Letoa, trojicu oskarovaca i tu podelu skupo plaća. Naime, Denzel dolazi sa idejom da igra ostarelog ali i dalje opsesovnog detektiva koji se povukao i radi kao šerifov zamenik u okolini LA, i on je dobar. Ali dva young bucka su bukvalno negledljivi. Rami Malek deluje kao da je izašao iz muzeja voštanih figura, sa tolikim minimumom facijalne ekspresije da to sad već postaj bolno i veoma neprijatno. Jared Leto je odavno postao ozbiljan samoupravljač i taj karikaturalni osumnjičeni za ubistva kog on igra, mislim to je parodija Oscar-baitinga. I čini se da Hancock sa njima nije imao drugo rešenje jer kad su se okupili, on nije imao neke argumente kojim bi ih usmerio u neku viziju.


A nije imao argumente jer THE LITTLE THINGS je bajat scenario po kom se vidi da je pisan pre 30 godina, a da ni u odnosu na tadašnje domete serial killer filma nije bio bitan. I to je nažalost ovde veoma evidentno. Onda su taj tanak materijal uzela ova trojica bećara da se iživljavaju i nesrećni Hancock koji opet pa nije neki autoritet a ni velemajstor sam po sebi, na kraju nije mogao ništa da uradi nego završi sa jednim mediokritetskim filmom u kom glumci misle da nadgrađuju triler o serijskim ubicama a sam materijal vuče korene iz donjeg doma ponude tog tipa.


Otud, zanimljivo je zamisliti kako bi ovaj film prošao sa je klot izašao u bioskope i da li bi Denzelov star wattage mogao da ga dovede do neke podnošljive gledanosti. Ovako sa simultanim izlaskom na HBO Max barem nije morao da polaže taj ispit. 


* * / * * * *


No comments:

Post a Comment