Saturday, January 9, 2021

OUR SONS

OUR SONS Johna Ermana je bila topical LGBT drama iz vremena kada je AIDS još uvek bio smrtna presuda i govori o majci gej sina koju igra Julie Andrews koja odlazi u Arkansas da proba da nagovori majku njegovog ljubavnika koji je na samrti - igra je Ann-Margret da dođe i obiđe ga poslednji put.


Julie Andrews i Ann-Margret igraju junakinje čiji su odnosi u današnjoj kulturi verovatno opšte mesto i cela emancipacijska priča sa sofisiticiranom Julie koja pokušava da preumi “zatucanu” provincijalku Ann-Margret danas deluje reduntantno, ali u vreme izlaska ovog TV filma, to su još uvek bile relevantne teme.


U tom smislu, i sionovi koje igraju Hugh Grant i Željko Ivanek, i majke, ovde su protagonisti priče koja nudi dosta toga novog u jednom miljeu koji je tada još uvek u izvesnoj meri bio tabuiziran ali je s druge strane došao u fokus javnosi i ušao u fazi senzibilizacije javnosti za drugačije životne stilove.


U vreme izlaska ovog filma, AIDS je odnosio niz žrtava, kako anonimnih tako i iz javnog života, pa je samim tim OUR SONS došao u pravom trenutku. Danas, naravno sve ovo deluje kao nekakav školski film.


U svakom slučaju, sa četiri inspirisana glumca u centru, John Erman je snimio televizijski film kog je život umnogome prevazišao jer sada ni HIV više nije tako opasan kao tada a položaj LGBT populacije je drugačiji, ali na svu sreću ono što donose likove nije neistinito i samim tim nije passe.


No comments:

Post a Comment