Friday, January 29, 2021

THE LOOKOUT

Rediteljski debi Scotta Franka THE LOOKOUT je jedan od onih scenarističkih režija u kojima vidimo da nam pisac ukazuje da u njegovim tekstovima ima mnogo više od onoga što je dopiralo do ekrana, ali isto tako i da postoje stvari za koje je bilo bolje što su ih reditelji reducirali.


U THE LOOKOUT, imam Franka koji je ozbiljna neo noir njuška kako se poduhvata tog žanra i nudi svoj snažan doprinos. Film je baziran na high conceptu gde je glavni junak nekadašnja zvezda varistyu hokeja koji posle automobilske nesreće ostaje invalid sa oštećenjem mozga koje mu utiče kako na ponašanje, tako i na sećanja i sposobnost slaganja misli i percepciju vremena.


U tom high conceptu Scott Frank bazira osnov priče o tome kako sada tog čoveka koji radi posao čistača u maloj lokalnoj banci želi da zloupotrebi grupa lopova i uvuče ga u svoju zaveru.


Ono gde Frank igra sa previše šibica jeste mentalno stanje glavnog junaka. Nikada nije u potpunosti konzistentno šta njemu tačno i u kolikoj meri fali. Koliko god to bilo istinito jer zaista hendikepi te vrste nisu konzistentni i dramski kontinuirani, to ipak smeta filmu jer u izvesnim momentima postaje proizvoljno iako je jako zanimljivo.


Drugi element je činjenica da ovaj junak zapravo nije od ključnog značaja za izvođenje pljačke, i na kraju ceo trud koji ulažu lopovi da ga uvuku u svoje društvo zapravo nije toliko opravdan jer im on ne otvara neku previše bitnu priliku.


Uz sve to, Frankov film malo “ne diše”. Iako je daleko od prezategnutog visokooktanskog trilera, čini se da je i u dijaloškim scenama tenzičan u postupku ali ne i suspenseu. Možda tom disbalansu doprinosi spoj old school noira i pokušaj da se film dešava “baš sada”.


No, sve to ukupno uzev jesu prepreke samo da THE LOOKOUT bude klasik neo noira kako ga je Frank verovatno profilisao. On to prosto nije, i ne dobacuje do Frankovih scenarističkih radova kakav je bio recimo OUT OF SIGHT. Međutim, ovo je dobar film, sa finim indie prelivom koji donosi Joseph Gordon Levitt, sjajnom rolom Jeffa Danielsa, i dobrom podrškom Matthew Goodea i Isle Fisher. 


* * * / * * * *


No comments:

Post a Comment