Thursday, January 7, 2021

FELLOW TRAVELLER

Philip Saville je po scenariju Michaela Eatona režirao televizijski film FELLOW TRAVELLER o scenaristi koji beži iz Holivuda u vreme McCarthyjevog Lova na veštice i HUACa. Zavrpava u Britaniji gde takođe nailzi na teškoće ali u Holivudu počinje da se odmotava klupko o držanju kolega kada mu najbolji prijatelj počini samoubistvo.


Ron Silver igra scenaristu a Hart Bochner njegovog najboljeg prijatelja koji je leading man glumac po uzoru na Errola Flynna recimo. Veoma je zanimljivo videti ovu dvojicu ikoničnih epizodista (premda je Silver imao veću reputaciju) kako se snalaze u ovakvim rolama. Doduše, Silver ovde zaista glavnjak i nosi ga bez problema.


Eatonov scenario kombinuje savremeni realizam sa estetizacijom koja je provejavala u filmu pedesetih, i to se jako dobro oseća u ogledalu. Onima koje interesuje tema biće zanimljivo da vide i britanski ugao cele priče, odnosno kako je izgleda BBC tog vremena i kako je izgledao eho HUACa u Britaniji koja sa Amerikom ipak ima Special Relation, kao što znamo.


Saville je dokazan stručnjak a ova BBC i HBO koprodukcija je veoma skrupulozno i vešto realizovana, pa je sve ovo pravo uživanje za ljubitelje i poznavaoce.


No comments:

Post a Comment