Friday, January 8, 2021

WITHOUT WARNING: THE JAMES BRADY STORY

WITHOUT WARNING: THE JAMES BRADY STORY je priča o Reaganovom savetniku za štampu Jimu Bradyju koji je teško ranjen prilikom čuvenog atentata na Reagana. Jim Brady “The Bear” je bio jedna od harizmatičnih ličnosti tadašnjeg američkog političkog života. 


Kada ga je metak pogodio u glavu i ostavio na ivici smrti, nastupio je period oporavka koji je bio mukotrpan i frustrirajući za njega, između ostalog i zato što je učinio njegov dotadašnji život veseljaka koji se izuzetno mnogo fizički ispoljava potpuno nemogućim, a o poziciji moći koju je imao, da ne govorimo.


WITHOUT WARNING je u osnovi priča o oporavku jednog čoveka koji jeste bio zaista veliki napor i snaga volje, ali u sebi nosi i političku dimenziju. Naime, Brady je ostao reganista čak i u najdubljoj krizi, i zabranjivao je ženi da nastupa na skupovima koji su protiv NRA, iako je atentat bio umnogome ostvaren zahvaljujući tome što je bila veoma slaba kontrola kome se prodaje oružje.


Brady ipak u jednom trenutku mora da se suoči sa time da njegov oporavak nikada neće biti potpun, i da se neće vratiti u Belu kuću. To saznanje ga u spoju sa raznim posledicama povrede baca u očajanje…


Michael Toshiyuki Uno je televizijski film režirao konvencionalno. Scena atentata na Reagana je zanimljiva ali nedorečena i to važi za mnoge bitne scene, premda na ključnim dramskim tačkama radi ozbiljan posao.


Beau Bridges i Joan Allen su sjajni kao Jim Brady i njegova supruga koju ozbiljno uzdrma ceo događaj a kasnije je u velikoj meri iskušava i proces rehabilitacije.


Ljubavna priča supružnika je opipljiv deo ove priče iako nije osnovna tema i to je nešto na čemu možemo da zahvalimo upravo paru glavnih glumaca.


NRA je negativno reagovala na film kada je prikazan na HBO 1991. godine premda se nimalo nije bavio ključnim događajem a to je donošenje Brady Billa, odnosno zakona koji je izborila njegova supruga da se kupcima oružja mora dati rok za proveru od nedelju dana.


Film nije partijaški u klasičnom smislu, ali definitivno podbada Reagana


No comments:

Post a Comment