Thursday, January 7, 2021

WHEN TRUMPETS FADE

WHEN TRUMPETS FADE je HBO film ispisnik SAVING PRIVATE RYANa u kom John Irvin snima jedan muški, istorijski ubedljiv prikaz ratovanja u završnim mesecima Drugog svetskog rata. Film prati Amerikanci koji se priobijaju iz Francuske u Nemačku da dokrajče naciste, ali se ispostavlja da su uspesi u Francuskoj bili mnogo brži od onoga kako će stvari izgledati kada uđu u Nemačku.


Film prati jednog vojnika koji ide iz pogibeljne btike u pogibeljnu bitku, usput napredujući i iskušavajući sebe i strpljenje oficira koji gube autoritet.


Fokusira se na borbu u Hurtgenskoj šumi koja je odnela 24 000 života i smatra se taktičkom greškom u istoriji Drugog svetskog rata.


Međutim, film se ne bavi planerima u štabovima već vojnicima na terenu i time kako su oni postepeno tonuli u sve veću pogibiju, ali i otkrivali herojstvo iz sebi, vrlo često iz očaja.


Irvinova egzekucija je mišićava, kinetička, i mađarska ekipa sa kojom je radio pružila je zaista izuzetan kvalitet na ekranu. Film izgleda skupo, raskošno i autentično. 


Glumačka ekipa je izuzetna. Neke njuške iz nje poput Bobby Cannavalea su klasnije napravile moćnu karijeru baš na HBO, ali glavni glumci su ipak danas znatnim delom zaboravljeni i ovde su možda u svojim najsvetlijim nastupima.


Kad je reč o modernim filmovima o Drugom svetskom ratu, WHEN TRUMPETS FADE je stvarno nezaobilazan naslov, i veoma solidno stoji dan-danas, naročito ako imamo u vidu da je iz iste godine kao SAVING PRIVATE RYAN.


Kao što znamo, kasnije je HBO napravio temeljne radove o Drugom svetskom ratu u serijama koje su producirali Hanks i Spielberg. ovo je bila svojevrsna najava toga.


No comments:

Post a Comment