Friday, December 11, 2020

THE TRIALS OF OZ

Sheree Folkson je 1991. za BBC snimila dramu THE TRIALS OF OZ, po zapisnicima sa suđenja grupi hipi fanzinaša 1971. godine gde je otvoreno pitanje opscenosti u štampi, i gde je izvrgnuta ruglu zaparložena vizija javnog morala u britanskom društvu.


Suđenje je slično onom Čikaškoj sedmorici poprimilo apsurdne razmere, optuženi su se šalili i koristili optuženićku klupu i mogućnosti svedočenja i veštačenja da dovedu ceo slučaj do paroksizma gde su maltene tužioci delovali perverznije i opterećenije od dečurlije koja se zezala u fanzinu.


Hugh Grant je odličan u ulozi Richarda Nevillea a pored njega kao svedoci kroz sudnicu prolaze i legendarni John Peele i Marty Feldman, dok se d glumaca pojavljuju između ostalih i Nigel Hawthorne kao tužilac Alfred Molina kao svedok.


Ovu produkciju čine gluma, tekst i jednostavna ali efektna inscenacije urađena u sistemu kamera, kao snimljeno pozorište. Međutim, u ovakvom konceptu starinske TV drame, nije se ništa izgubilo jer su dva osnovna elementa a to su verbatim tekst i glumačka igra izvanredni.


Dejan Suđić, teoretičar dizajna našeg porekla radio je na časopisu Oz ali se ne pojavluje kao lik u ovoj drami.


Drama je napravljena u ciklusu PERFORMANCE.

No comments:

Post a Comment