Friday, December 25, 2020

MY PSYCHEDELIC LOVE STORY

 MY PSYCHEDELIC LOVE STORY Errola Morrisa je kao Marićev opus iz emisije GOLI ŽIVOT urađen na vrhunskom produkcionom nivou, sa visokom veštinom, i naravno sa preskupom arhivom.

Ima li šta loše u tome? Pa, u principu ne, Marićeve emisije su zanimljive za gledanje ako čovek ima zdrav odnos prema onome što gosti govore.

Morrisova "gošća" je čuvena Joanna Harcourt-Smith i ona priča svoju životnu priču. Da li je ona Mata Har hipi pokreta koja je namestila Learyja da postane doušnik tajnih službi? Da li je ona iskrena žena koja je volela harizmatičnog lidera u vremenu slobodne ljubavi i onda su oboje potpali pod pritisak FBI? Da li ona nama priča jednu jako uzbudljivu priču koja je u svakom svom detalju senzacionalistička zato što je genije samopromocije i egzibicionistkinja?

Na to nam Morris ne daje odgovor. I u tom smislu on je isti kao Marić koji sedne i onda loži ljude da lupetaju, bez filtriranja šta je istina a šta izmišljotina.

Da li je MY PSYCHEDELIC LOVE STORY zanimljiv za gledanje? Izuzetno.

Da li je vešto urađen? Itekako.

Da li ovo možemo smatrati vrednim doprinosom rasvetljavanju značajnih istorijskih događaja? Nikako.

I u tom smislu, to što je ovo Errol Morris, čuveni autor i autoritet, ne znači da ovo nije veoma atraktivno urađen tabloidni rad koji se pretvara da je prava stvar.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment