Friday, December 4, 2020

FREAKY

FREAKY Christophera Landona je najavljen kao novi korak u VinceVaughnissanceu ali nažalost u ovom filmu autor HAPPY DEATH DAYa ne uspeva da ponudi šarm i energiju svoja prethodna dva filma koji su postigli veliki uspeh. Landon se specijalizovao za primenu nekih od obrazaca popularnih high concept filmova na slasher. Ako je HAPPY DEATH DAY bio spin na GROUNDHOG DAY, ovaj film se odnosi na FREAKY FRIDAY i slične body swap komedije.


Kao čovek koji je radio jedan od gorih body swap filmova u istoriji, čiji je jedan od problema bila ta prekomplikovana strukturam ivde je ideja dosta jednostavna, imamo jasan prelazak iz tela u telo, i povod da devojka imitira ubicu u interpretacije Vincea Vaughna a da Vaughn imitira devojčicu.


I to je manje-više to. Znači, VinceVaugnissance se sveo na to da Vince izigrava devojčicu koja je u njegovom telu, i on to može da radi u snu. I što se mene tiče, drago mi je to mu je ovaj film dobro doneo i bacio ga ponovo u bioskope, gde mu je i mesto. Ali ovo su stvari koje su zaista garden variety i ne zaslužuju neku naročitu pažnju njegovih fanova.


Međutim, nije Vaughn problem ovog filma, on ima banalan zadatak i on ga izvodi kako treba. Problem je neinventivan scenario koji ne donosi apsolutno ništa novo u body swap. Štaviše, veoma je linearan, nimalo nije loopy, ne dovodi čak junake ni u duži kontinuitet boravka u telu, pa ni u potrebu da se adaptiraju na svoje nove telo, i da jedni drugima pruže ono što im nedostaje, nehotično poboljšaju svoje živote i sl.


Ono što kreće je pratfall slapstick, banalan, simplifikovano realizovan. I to je OK. Ali je nedovoljno dobro u godini kad smo dobili BABYSITTER: KILLER QUEEN i SPONTANEOUS. Prosto, po-mo horor komedija je otišla mnogo dalje od ovoga.


* * / * * * * 


No comments:

Post a Comment