Saturday, December 19, 2020

MAJBOURIM

MAJBOURIM Reze Dormishiana je interesantan i atipičan iranski film. Sam zaplet nije toliko neobičan za tamošnju kinematografiju. Glavna junakinja je mleda devojka, beskućnica koja radi kao surogat-majka za svog momka-makroa. Kada jedan gospodin ne uspe da je učini trudnom, šalju je na pregleda kod ginekologa i ispostavlja se da je izvršena hirurška sterilizacija. Nije joj jasno kada.


Druga glavna junakinja je pravnica koja se bavi borbom za ljufska prava i kreće da je zastupa u pokušaju da se razjasni kako se to desilo.


Treća glavna junakinja je lekarka koja je izvršila intervenciju.


Motiv za intervernciju nije jasan, da li je to vladina zavera da se podvezuju beskućnice? Da li je to reakcija lekarke na to što je shvatila šta je ovoj mladoj ženi dešava?


Reza Dormashian dolazi iz lekarske porodice i emotivno je investiran u milje o kome govori i prikazuje milje koji je možda medicinski u osnovi ali je i dalje politizovan i podložan raznim uticajima, i ličnim i političkim.


U pogledu prikazivaje društvenih problema, film je veoma otvoren i nema mnogo ustezanja, mada naravno i dalje je veoma teško videti ženu na ekranu bez marame i sl.


No, Reza Dormashian spada u generaciju reditelja koji snimaju društvenokritičke filmove o evropskom maniru. Njegov konkretni rukopisa je malo arhaičan, sa dosta filmaža, zumova, nekih energičnih švekoova i jump cutova, i to je na neki način dalo filmu visoku energiju. Počinje furiozno i odlično izlaže priču ali vremenom tempo postaje previše jednoličan, film je “brz” ali tup, bez prave dinamike. Isto tako, u nekom momentu posle prve trećine postaje i prilično dijaloški i preachy.


No, imajući u vidu iranski film inače, MAJBOURIM je hrabar zahvat i zanimljivo iskustvo. Nažalost, kao što smo videli proteklih nekoliko godina, iranski film je otišao daleko ispred ovog dometa. No, i dalje ovakve stvari privlače pažnju. 


* * 1/2 / * * * *


No comments:

Post a Comment