Sunday, December 6, 2020

SMALL AXE - RED, WHITE AND BLUE

Treći film u televizijskoj kolekciji Stevea McQueena RED, WHITE AND BLUE je ponovo istinita priča, ovog puta o mladom londonskom crncu koji posle napada na oca odlučuje na napusti svoju karijeru u školstvu i postane policajac.


John Boyega je fantastičan u glavnoj ulozi kao mladi idealista koji misli da će policijski rad napredovati ako ga budu vršili perspektivni i uzorni članovi zajednice.


Tyrone Huntley igra jednu poznatu ličnost Leee Johna iz pop grupe Inspiration koja je u to vreme imala nekoliko Top-10 hitova.


Sama priča u ovom filmu obuhvata duži period i sažima niz incidenata držeći se šireg tematskog okvira kao poveznice, a to je u ovom slučaju sistemski rasizam. Međutim, estetizacija kojom se bavi McQurrn je briljantna za sve nas koji smo odrastali gledajući policijske filmove i serije reditelja kao što su Ian Sharp i Tom Clegg, da ne govorim o velikom Martinu Campbellu.


To je ta estetika, samo urađena savremenom tehnikom i za mene je ovo bilo pravo uživanje. Naravno, ovde je to stvar i fetišizma, verujem da mnogima to neće značiti ništa ali meni je značilo puno.


U tom pogledu, možemo ovde prepoznati i neke korene WIDOWSa i tog celog 80s televizijskog iskustva iz kog je ponikao taj film. 


Da je ovo išlo u bioskope, od mene bi dobio * * * 1/2 / * * * *


No comments:

Post a Comment