Thursday, December 31, 2020

REMANDO AL VIENTO

 REMANDO AL VIENTO Gonzala Suareza je priča o druženju Lorda Byrona i Percy Shelleya, i njihovih raznih žena, jarana i sl. Film ima nekoliko verzija u pogledu trajanja, a meni je šaka dopala najkraća, i čini se da je jedino ona danas dostupna, pa moram da naglasim da možda grešim dušu.

Gonzalo Suarez snimio je film koji hardverski podseća na mnoge britanske filmove smeštene u epohu, a Hugh Grant je veoma harizmatičan i komičarski nadaren u ulozi Lorda Byrona, postepeno se transformišući u ogorčeniju i korodiralu verziju te ličnosti kako film odmiče. Elizabeth Hurley igra Claire Clermont i ovo je snimanje na kom su se njih dvoje upoznali. Ona je tada zaista nadomak zenita u pogledu izgleda i šarma.

Ipak, njih dvoje su pomešani sa ostatkom podele koju ne čine Englezi, i koja je delom nahovana, i to dovodi do diskrepancije u glumačkoj igri, do raznih disbalansa. Gonzalo Suarez na sve to dodaje i lik neke "golemovske" prikaze koja ovim junacima donosi nesreću ali umesto zanimljivog žanrovskog začina ili nekog znakovitog elementa kojim se ispoljava sudbina ili kazna koju su "prizvali" sebi, taj monstrum deluje campy, nažalost.

Ukupno uzev, ovo je film u kom ima šta da se vidi, ali rekao bih da je sasvim zasluženo danas zaboravljen.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment