Tuesday, December 15, 2020

SMALL AXE - EDUCATION

 EDUCATION je peti film u McQueenovoj antologiji SMALL AXE. Ponovo je reč o istinitoj priči, o dečaku iz doseljeničke porodice sa West Indiesa koji u osnovnoj školi više ne može da prikriva svoju disleksiju i posle par gafova bova poslat u specijalnu školu za decu ometenu u razvoju. Tamo se ispostavlja međutim da nastavnici ne rade svoj posao i da su crna deca intelektualno superiornija od bele, te se ispostavlja da je godinama bila politika da se crna deca bez ozbiljnije analize šalju u ove škole, što znači da su mnogi ljudi sasvim adekvatnih sposobnosti bili gurnuti na marginu društva, u slabije plaćene poslove itd.

Priča je surova, iako je potpuno realistična i ne prikazuje specijalnu školu kao mesto nekog naročitog užasa koliko prostor javašluka i sistemske diskriminacije.

McQueen fantastično rekonstruiše kraj sedamdesetih/ početak osamdesetih, sa odličnom glumačkom podelom kad je reč o likovima svih generacija. Vizuelno, ova rekonstrukcija takođe sjajno izgleda, ponovo evocirajući i kolorit i estetske izbore osamdesetih.

EDUCATION je jednočasovni rad i zaista sjajno zaključenje jednog kapitalnog televizijskog projekta koji je potpisao Steve McQueen.

Da je ovaj film išao u bioskope, zaslužio bi * * * 1/2

No comments:

Post a Comment