Wednesday, September 2, 2020

THE BINGE

THE BINGE Jeremy Garelicka je nešto što mi je nedostajalo, a što ni Garelickova kuća American High ne proizvodi baš uvek a to je laugh out loud teen komedija.

THE BINGE ima dosta jaku konkurenciju u domenu raznih horn dog, substance abuse teen komedija i svakako da nije ni blizu genijalnosti filmova kao što je PROJECT X npr. ali u vreme kada je BOOKSMART postao neki zlatni standard, ovaj film nema čega da se stidi.

Od indie i quriky elemenata American High rukopisa, Garelick za početak preuzima sa koncept filma koji je u odeđenom smislu jasno omeđen filmom THE PURGE. Dakle, kao što postoji ona noć u PURGE kada je dozvoljeno kršenje zakona i nasilje, tako je u filmu BINGE jednom godišnje dozvoljeno opijanje i drogiranje.

Film ne ulazi sada u čitav niz tehnikalija, tipa kako funkcioniše prohibicija preko godine itd. i nije to vrsta filma kojoj se to može zameriti, mada verujem da će ona publika koja nema smisla za humor i osećaja za igru biti sklona tako glupim komentarima.

I onda naravno pratimo priču o tri klinca u potrazi za “vunom i varom” i jednom direktoru škole koji pokušava da im pomrsi račune, i koji je otac simpatije glavnog junaka.

THE BINGE je neujednačen stilski, šašav i na svu sreću u najvećem broju pokušaja smešan. Vince Vaughn kao direktor škole je briljantan i on je možda najsvetlija tačna ali i najpoznatija zvezda ovog filma.

Klinci su takođe dosta dobri, šarmantni su i smešni su i gledalac se vezuje za njih.

Garelick se kao producent specijalizovao za quirky teen komedije i zanimljivo je kako quirk vrlo lako postane manir. Tako recimo i ovde kao u BOOKSMARTu imamo jednu mjuzikl sekvencu (ovdašnja mi je snažnija, iako je BOOKSMART stilski konzistentniji) i čitav niz detalja koji su krenuli kao eksces pa postali obavezna figura.

Nažalost, danas je izgleda i ova vrsta teen komedije koja je ranije garantovano išla u bioskope postala predmet streaminga. Ali nema veze, nije potreban smeh drugih gledalaca u sali da vas ovaj film lepo zabavi. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment