Tuesday, September 29, 2020

MIGNONNES

MIGNONNES i njegova autorka Maimouna Doucoure postali su najozlglašeniji fenomen u kinematografiji tokom pandemije.


Naime, MIGONONNES (ili kako je internacionalno poznat kao CUTIES) je proglašen za pedofilski film i doveo je do ukidanja pretplata za Netflix i do organizovane kampanje smanjivanja ocene na specijalizovanim sajtovima kao što je IMDB.


MIGNONNES ni po čemu nije antologijsko delo. Reč je o vešto sklopljenom, spretno napravljenom filmu o deovjčici iz ortodoksne muslimanske porodice iz podsaharske Afrike koja želi da se bavi hip hop plesom ali joj njena okolina to zabranjuje, mada ne previše i ne na neki melodramski snažan način.


I tu onda pratimo još jedan od onih filmova o korozivnoj omladini kakve Francuzi često proizvode, ali ovaj zanimljivo postavljen na ničijoj zemlji između mejnstrima i art housea.


Devojčice se bave plesom u kom rekonstruišu koreografije kakve igraju Beyonce i slične r’n’b gejše Bushove epohe, i to je nešto što u principu vidimo svaki drugi dan u nekoj emisiji u kojoj se promoviše neka plesačka škola.


I film je zbog seksualizovanog karaktera tg plesa proglašen za pedofilski i sl.


Šta reći na to?


Prvo sam film veoma negativno posmatra seksualizovanost samog plesa kojim se bave te devojčice koje još uvek nemaju pojma ni o čemu pa ni o tome šta je zapravo seks, o čemu film veoma direktno govori.


Scene plesa su estetizovane, ali pe svega da bi prikazao kako te devojčice sebe doživljavaju kada plešu i kako se lože na to, a ne da bi pedofili uživali u tome.


Da li sada može da se pojavi neka devijantna osoba i da se uzbudi gledajući ovaj film? Hm. Pa možda ali osobe koje su devijantne u principu i jesu takve zato što je jako anticipirati šta bi ih moglo pokrenuti. MIGNONNES svakako ne deluje kao film koji na bilo koji način ima nameru da izaziva neko patološko ponašanje ili da ohrabruje seksualizovano plesanje kod dece.


Da li je fenomen o kom govori MIGNONNES prisutan zaista nema potrebe ni da se dokazuje. I ovo je zanimljiv film o tome. Ništa više i ništa manje od toga.


Sad je već glupo reći ono opšte masto o tome kako je cela afera samo promovisala film, ali rekao bih da jeste i stvorila je otpor prema njemu koji će se na duže staze transformisati u gledanost. Ipak, sasvim sigurno da autorima nije bilo nimalo lako dok su napadi trajali. 


* * * / * * * *


No comments:

Post a Comment