Wednesday, September 2, 2020

AN ACCIDENTAL STUDIO

AN ACCIDENTAL STUDIO je dokumentarni film o kompaniji Hand Made Films koju je sa nekoliko saradnika osnovao penzionisani Beatle George Harrison sa idejom da pomogne nastanak filma LIFE OF BRIAN da bi kasnije nekih petnaestak godina ta firma bila bitan oslonac britanske kinematografije i iza sebe ostavila bitne Gilliamove, Mackenzijeve i Jordanove naslove i još dosta toga.

Pored Harrisona koji se dosta ležerno pojavio kao vlasnik, finansijer i dobri duh firme, drugi prrotagoisti su poslovni sekretar Denis O’Brien i kreativni rukovodilac Ray Cooper, i naravno čitav niz briljantnih autora koji su baš u ovoj kući našli razumevanje za svoje filmove.

Film je izašao 2019. godine, kada veliki broj protagonosta ove priče nije više među živima ali reditelji Bill Jones, Kim Leggatt i Ben Timlett jako dobro uspevaju da od arhivskih intervjua, inserata i novosnimljenih razgovora naprave vrlo efektnu priču u kojoj sve kao da je snimljeno baš za potrebe ovog filma. Dakle, arhiva im ie bila dostupna aimali su i sreće sa njom, bez svake sumnje, no trebalo je i dosta strpljenja i veštine da se sve to uklopi i da zaista izgleda kao da se istorija izlaže kroz jedan dijalog živih mrtvih, prošlih i sadašnjih.

Otud, AN ACCIDENTAL STUDIO je veoma jednostavam dokumentarni film po formi, formalno konvencionalan i informativan, ali za postizanje te jednostavnosti ponekad je potrebno jako mnogo veštine, da bi sve to izgledalo tako lagano. 

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment