Wednesday, October 10, 2018

TEEN TITANS GO! AT THE MOVIES

TEEN TITANS GO! AT THE MOVIES Aarona Horvatha i Petera Ridae Michaila je niskobudžetna Warnerova DC animacija koja je zasluženo izborila velike simpatije ovog leta. Naime, Horvath i Michail su u celovečernju formu preneli svoju televizijsku animaciju, sa DCjevim junacima prilagođenim deci, i napravili vrlo zabavan animirani mjuzikl koji spaja Cartoon Network stil animacije i čitav niz meta-gegova na temu superheroja i superherojskog filma.

Ako je DEADPOOL ubacio taj meta element u igrani film onda ga je TEEN TITANS GO! AT THE MOVIES to uradio u animaciji do tačke gde bi se moglo reći da deca dobijaju unekoliko i pogrešnu sliku DC mitosa. Naime, TEEN TITANS je direktna parodija, ali kao i svaka dobra parodija, zapravo ne samo da govori istinu o onome što parodira već to čini sa puno poštovanja prema vrednostima koje osnovni materijal zastupa.

Tako i ovaj animirani film govori o superherojima koji su zaglibili u svet ekranizacija u kojima su potpuno izgubili smisao svog postojanja. Justice League i dalje pomaže u borbi protiv raznih negativaca ali ekranizacije su ih potpuno pomele i dovele do toga da pojedini superzlikovci u njima nalaze prostor za delovanje.

Ono što bi mogla biti pogrešna slika jeste pitanje da li će deca kojoj ovo vrlo lako može biti prvi susret sa DCjem treba da ove likove ispercipiraju kao nekoga ko je više javna ličnost nego heroj, odnosno više komični nego tragični lik.

Kao što se DEADPOOL ne zaustavlja kada krene u dekonstrukciju Marvela i svega ostalog, tako i TEEN TITANS udaraju na sve, pa i ono "najsvetije" u DC Univerzumu na šta se nikada ne udara kao što su tragični origini Supermana i Batmana. u tom pogledu, ovaj film ne samo da nosi gegove koji će biti zanimljivi starijima, onima koji su doveli decu u bioskop, već nudi nekoliko detalja koji bi i njima mogli delovati provokativno.

Animacija se ne odmiče daleko od televizijske serije i ne znam kako ovaj film izgleda na velikom ekranu jer sam ga gledao na malom ekranu. U svakom slučaju, kad sam se na nju navikao u ovom formatu bila mi je čak i prilično ekspresivna. No, ovo svakako nije tehnička ravan BIG HERO SIXa, da se odmah razumemo već TV materijal prenet u celovečernji format.

TEEN TITANS GO! AT THE MOVIES svakako da provocira u kontekstu DCa ali kad je reč o humoru i geg animaciji, ovo je upravo ono po čemu je Warner poznat.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment