Saturday, October 20, 2018

KYONGAE HANUN KIM CHONG-IL TONGJI NUN WIDAEHAN SASANG IRON'GA ISIDA

KYONGAE HANUN KIM CHONG-IL TONGJI NUN WIDAEHAN SASANG IRON'GA ISIDA iliti RESPECTED COMRADE KIM JONG-IL IS A GREAT THINKER AND THEORETICIAN je severnokorejski dokumentarni film koji se bavi upravo onim što sam naslov kaže. Predstavljanjem Kim Džong Ila kao natčoveka koji je veliki filozof i genije za sva pitanja. Film se prodaje preko sajtova koji valjaju severnokorejsku robu na DVDu koji je izdala država stoga sasvim sigurno nije reč o nekom hoaxu kao što je bila kultna PROPAGANDNA.

Slično PROPAGANDI doduše i ovde je reč o grotesknom preuveličavanju, ali bez osude sveta izvan Severne Koreje. Kim je prikazankao veliki mislilac od najranijih dana, kao čovek koji svojom nadljudskom pameću rukovodi duhovnim ali i ideološkim i infrastrukturnim i vojnim razvojem zemlje. Naravno, način na koji je to sve preuveličano deluje kao neka vrsta zajebancije, ali to je laž koja govori istinu. Jasno je da Kim nije sposoban da sve to radi, vodi i projektuje ali je odaslata jasna slika da od njega svi oni koji to umeju zavise. Teško je zamisliti da severnokorejski propagandisti nisu upravo na to računali i da je poruka ovog filma nahovanog na engleski zapravo - upoznajte se sa obimom i ukorenjenošću Kimovog kulta ličnosti.

Film je iz 2000. i cilj mu je da prikaže 21. vek kao Kim Džong Ilov vek, ali sve što se vidi u njemu deluje i po tehnologiji slike i po tehničkim dometima kao da je iz sedamdesetih ili najkasnije osamdesetih. Ono što je zapravo najvredniji segment ovog filma jesu sami snimci Severne Koreje, njihove infrastrukture i parčića svakodnevice koji se nekako u svemu tome daju prepoznati. Zato, ne treba ni naglašavati da je ovo nezaobilazan sadržaj za sve ljubitelje i poznavaoce Severne Koreje.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment