Wednesday, October 3, 2018

BAD SANTA 2

BAD SANTA Terry Zwigoffa je masterpis. A BAD SANTA 2 je dostojanstven mada ne i dostojan nastavak. Naprosto, prvi BAD SANTA je imao potpuno A-pristup, gotovo arty pristup nevaljaloj komediji čija je prljavština uspela da dostigne nivoe umetnosti.

U nastavku nema Johna Reque i Glenna Ficarre za tastaturom, ali Johnny Rosenthal i Shauna Cross su dovoljno duhoviti da isprate situaciju barem na planu smeha. BAD SANTA 2 nije tako sublimno iskustvo kao prvi film, ali je svejedno jako duhovit i nestašan film. Mark Waters kao reditelj ne interveniše previše, izvedba je rudimentarna ali pristojna a glumci su u prvom planu, tako da Billy Bob Thornton i Kathy Bates dobijaju prostor da se ispolje u punoj snazi, a scenario im daje obilje municije za prljave misli, prljave izjave i bizarne gegove.

Gledao sam home video UNRATED verziju pa ne znam šta je sve dospelo do bioskopa, ali u onome što sam ovde dobio sam jako uživao. BAD SANTA 2 nije toliko ozbiljan film, i tako jaka studija karaktera kao prvi film, niti ga dostiže u pogledu estetike, a kako je meni taj film i gledalački i stvaralački izuzetno važan, ne bih da poredim.

Ali BAD SANTA 2 je izuzetno duhovita prljava komedija u kojoj će uživati oni kojima prija ta vrsta nihilizma i rasula. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment