Monday, October 22, 2018

INRANG

ILLANG: THE WOLF BRIGADE je južnokorejska ekranizacima Mamoru Oshiija i njegove anime JIN-ROH. Iz ove vizure, možda je komisija Filmskog centra Srbije bila u pravu što nije podržala 2020 kad već ILLANG dolazi na Netflix jer ovo je manje više to. U bliskoj budućnosti, represivni režim na korejskom poluostrvu rukovodi ujedinjenjem dve Koreje čiji je razdvojeni opstanak nemoguć u datim geoplotičkim okolnostima. U društvu međutim nisu svi baš oduševljeni tom idejom, naročito ne jedan omladinski pokret otpora.

ILLANG je režirao Kim Ji Woon, južnokorejski velemajstor u najavi, reditelj od kog se mnogo očekivalo ali koji od THE GOOD, THE BAD AND THE WEIRD nažalost stagnira kao reditelj. Dok je njegov holivudski izlet sa Arniejem još i imao nekog žara, ovo što radi u svoja poslednja dva filma, nažalost deluje kao spektakli namenjeni lokalnoj publici koji više nikoga ne uspevaju da zavaraju.

Kada u ILLANGu krene akcija, stvari su OK. Akcija je sporadično jako dobra ali ne i genijalna, i ne dobacuje do njegovih najlucidnijih momenata, međutim, kada krene misterija, kada krene razrada likova, upadne se u konfuziju, opšta mesta, nejasnoće, ukratko ulazimo u domen jednog nedovoljno promišljenog i bez razloga komplikovanog filma.

Koketiranje sa nacističkim dizajnom u prikazu te specijalne policije koja ganja teroriste je isto tako potpuno besmisleno u igranom filmu i oni deluju zaista potpuno deplasirano a trebalo bi da su nekakav adut filma.

U svakom slučaju, ILLANG je akcioni triler iz Južne Koreje, samim tim ne može biti sasvim nezanimljiv za gledanje, ali znajući ime reditelja i JIN ROH kao polazište, nema sumnje da je promašaj i veliko razočarenje. 

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment