Wednesday, October 10, 2018

LAJKO: CIGANY AZ URBEN

LAJKO: CIGANY AZ URBEN Balasza Lengyela je komedija koja u sebi kombinuje interesovanje dvojice ljudi koje nazivaju Profama - Emira Kusturice i Momčila Milinovića. U sedmici kada izlazi FIRST MAN sa Ryanom Goslingom u ulozi Neila Armstronga u bioskope, pogledao sam mađarsku komediju u low-key kusturicijanskom ključu o tome kako je prvi čovek u svemiru zapravo bio mađarski Rom Lajko.

I to je otprilike one joke premisa oko koje je ovaj film izgrađen ali Balasz Lengyel uspeva da je razradi u funkcionalnu jednoipočasovnu priču. Kombinujući kusturicijanski preiod junoakovog odrastanja i njegove prve aeronautičke pokušaje u amaterskim okolnostima sa sve pokušajem pravljenja rakete od poljskog WCa sa nešto konvencionalnijom političkom parodijom ud rugoj polovini kada dolazi Brežnjev da nadgleda slanje zamoraca u svemir, LAJKO nosi sva obeležja istočnoevropskog filma pravljenog malo za lokal a malo i za izvoz.

Ono što kod Balasza Lengyela nedostaje jeste svežina ali i energija u postupku koja je krasila reditelje koji su mu uzor. Film je korektan ali se šavovi koji povezuju aproprirane elemente lako prepoznaju. To naravno delu publike neće umanjiti uživanje, ali na kraju LAJKO ostaje jedno huigh concept ostvarenje koje u ključnim momentima kada treba da se izdvoji nastavlja da im robuje.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment