Friday, September 27, 2013

PLUS ONE

Pogledao sam PLUS ONE Dennisa Iliadisa, grčkog reditelja koji je imao svojih nekoliko minuta slave kada je radio rimejk Cravenovog LAST HOUSE ON THE LEFT, u pokušaju da mejnstrimizuje neispolirani rani rad velikog majstora. Uprkos tome što je LEFT dobio natprosečno dobre kritike za tu seriju Cravenovih rimejkova, i njegovih recentnih radova uopšte, Iliadis nije dobio stalno mesto u Holivudu. PLUS ONE je nezavisna produkcija, sa glumačkom podelom koja čini sve što može ali ne može prikriti da je svako od njih zapravo kopija neke od "pravih" zvezda. Recimo, glavni junak kanališe B-verziju Chrisa Hemswortha.

Iliadis se u ovom filmu bavi zanimljivom SF premisom, koju nažalost pokušava da "racionalno" objasni padom meteora koji sve izmešta dublje na teritoriju treša, kako na planu idejnosti, tako i na planu tehničke realizacije. A ideja je itekako mogla da ostane "bez objašnjenja", kao neke od misterija iz TWILIGHT ZONEa. Naime, suština je u tome da junaci primete kako se pojavljuju njihovi dvojnici i shvataju da su to zapravo oni samo neko vreme ranije. Kada krenu da se dešavaju dva vremenska toka uporedo i da ratzmak između tokova postaje sve manji, dolazi se do tačke kada će se ljudi susresti sa svojim dvojnicima i neumitno se sukobiti.

Iliadis smešta ceo film na jednoj raspusnoj žurci, po realizaciji i ekscentričnosti nažalost daleko iza onoga što je ponudio PROJECT X a premisu vodi prema horor završnici, iako se za film teško može reći da je u celini horor. Pre bi se reklo da je reč o SF postavci koji Iliadis koristi za neke interesantne rediteljske postavke, poigravanje detaljima i svim potencijalima koje nudi priča o dva vremena sa istim likovima koja teku na istom mestu. Otud film spada po svojoj postavci liova u žanrovski korpus ali sem SF postavke ne nudi jasno žanrovsko opredeljenje.

PLUS ONE svakako neće biti novi DONNIE DARKO, ali jeste pristojan pokušaj mejnstrim SFa ubačen izvan sistema iz nezavisne produkcije, na način na koji su to činile kanadske produkcije pre desetak godina.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment