Friday, September 6, 2013

KICK-ASS 2

Pogledao sam KICK-ASS 2 Jeffa Wadlow. Wadlow je jako dobro, jako vešto, svojim uličarskim B-stilom nasledio Matthew Vaughna i posle njegovog uštirkanog KICK-ASSa koji se jako trudio da bude nestašan ali je očighledno polazio iz vrlo "čistog" polazišta, napravio film koji je "prljav" od početka do kraja. Tome je doprineo svakako i njegov minuli rad, filmovi kao NEVER BACK DOWN koji su bili nepretenciozni, mladalački i namenjeni nižim slojevima stanovništva,

Vaughn i sam Millar su u prvom KICK-ASSu pošli iz jedne postmoderne pozicije autora koji su superiorni u odnosu na žanr i rezultat je bio priličnmo dobar. Međutim, Vaughn je postigao još bolji rezultat u X-MEN: FIRST CLASS kada je dodatno prilagodio ambicije materijala sa vlastitim rukopisom, odnosno pronašao više tačaka u kojima se iskoračuje iz stripa. Wadlow međutim prilazi KICK-ASSu potpuno ravnopravno, nimalo nije "iznad" materijala, i neprikreveno ga zabavlja sve ono što na nivou ideja dolazi iz stripa.

Wadlow stvara kontekst u kome koncept KICK-ASSa kao "realističnog" stripa o ljudima koji preuzimaju model superheroja iz popularne kulture, ipak može da apsorubuje likove kao što je Mother Russia, što recimo nije uspelo Hensleighu u PUNISHERu kada je želeo da uvede Russiana kao henchmana.

I sve to je još realizovano dosta beskompromisno, na malom budžetu od tridesetak miliona koji je Wadlowu dao veliku slobodu. U tom smislu, povremeno trapav CGI uopšte ne smeta jer su ideje na koje je primenjen jako efektne.

Sam nastavak ima svoje mesto unutar kulture nastavaka strip-ekranizacija. Hit Girl ovde ima ulogu Supermana iz drugog dela, isto tako postoji i motiv formiranja superherojske ekipe kako bi se porazio udruženi supervillainski poduhvat. Naročito je zanimljiv pseudo-origin story u kome Chris D'Amico prestaje da bude Red Mist i postaje Motherfucker.

Kao da su bili svesni da će KICK-ASS 2 osrednje proći na blagajnama, autori su dobro zaključili celu priču, dali joj jasnu poentu. Uprkos tome što sigurno ima štofa za još nastavaka, čini mi se da je možda baš ovo pravi happy end za sve koji su uključeni, Wadlow je dobio ponudu da radi X-FORCE, film se zatvorio na adekvatan način, nije obezvređen beskrajnom eksploatacijom.

I naravno, ako izuzmemo ovogodišnji WOLVERINE, KICK-ASS 2 je jedan od zaokruženijih Marvel-related filmova poslednjih godina.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment