Friday, September 13, 2013

2 GUNS

Pogledao sam 2 GUNS Baltasara Kormakura, film u kome se Wahlberg vraća reditelju jednog od svojih slabijih filmova a Denzel pokušava da ponovi uspeh koji je imao sa Espinosom, još jednim rediteljem sa severa Evrope. Ni jedan ni drugi nisu ponovili prethodno iskustvo, 2 GUNS je neuporedivo bolji od CONTRABANDa ali nije toliko vešto realizovan kao SAFE HOUSE niti je uspeo da osveži box office uprkos sličnim atributima. U oba filma Denzel je uparen za mladim belcem sa izrazitim komičarskim darom i mačo harizmom. Oba zapleta se bave sukobom dvojice heroja protiv establišmenta koji pre svega oličavaju tajne službe. Oba filma je slikao iskusni Oliver Wood koji poslednjih dvadeset godina nastupa kao možda i najbolji direktor fotografije u akcionom žanru, premostivši put od Harlina do Greengrassa.

Međutim, dok je Espinosin film svoju snagu crpio iz spoja izuzetne rediteljske realizacije i glumačke harizme, 2 GUNS je relativno mlako režiran, ali sa izuzetno harizmatičnim rolama i prilično old school tonom. Ako je SAFE HOUSE mogao da se nadoveže na Tony Scotta i donekle Greengrassa, Kormakur se ovde bavi gotovo izumrlom vrstom buddy krimića kojom se na taj način prvi i poslednji bavio Walter Hill.

U tom hillovskom pogledu, 2 GUNS je prilično dobar, iako je sam Hill snimao nešto energičnije i mišićavije. Međutim, to je u suštini to - 2 GUNS je mešavina karaktera iz 48 HRS ili RED HEAT i miljea i zapleta iz EXTREME PREJUDICE. To su zadovoljstva koja smo jako davno sretali - Hill je prvi radio tu vrstu filmova a bogami i poslednji.

Očigledno je da su Denzel i Marky Mark bili raspoloženi za igru i banter u ovom filmu je vrlo efektan i vrlo old school. Naravno, prednost Hillovih filmova je u tome što su oni imali ironiju koja se javlja iz postupaka junaka a ne postupaka autora, ali obrni okreni, to je to, i lepo je ponovo videti da neko ceni ovu vrstu filma koja je tokom druge polovine osamdesetih bila osnovno pogonsko gorivo na blagajnama. Nažalost, danas, ovakva glumačka podela i žanr dovoljni su za dobro otvaranje ali osrednji skor filma na blagajnama pokazuje da je ovaj žanr ipak na marginama interesovanja publike. To je zanimljivo jer čista akcija i dalje dosta dobro prolazi a ovo bi trebalo da bude evolutivni stepen više od nje. Međutim, očigledno da je dugi diskontinuitet u ovom žanru učinio svoje pa su i filmovi potput GET THE GRINGO (koji je doduše više edgy od 2 GUNS) ostali bioskopski materijal za ostatak sveta ali ne za Ameriku.

Hillov tabor uostalom i najdirektnije reprezentuje Bill Paxton u ulozi ljigavog agenta CIAe.

Srpska publika tradicionalno ceni dobru bioskopsku akciju i po premijernom danu, rekao bih da je 2 GUNS privukao pažnju, sala u Koloseju je bila polu puna. Međutim, pitanje je koliko odsustvo "kulturnog kapitala" u formi informacije da je film blokbaster u Americi remeti njegovu eksploataciju ovde.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment