Friday, February 13, 2009

NORTH SEA HIJACK (aka FFOLKES)

Pogledao sam NORTH SEA HIJACK poznat i kao FFOLKES Andrew V. McLaglena. Reč je o hijack trileru smeštenom na naftnu platformu, kojim je na neki način anticipiran film BLAST! Anthony Hickoxa. Interesantno je da su Hickoxov otac i McLaglenov otac bili saradnici John Waynea, s tim što je Andrew stariji tako da je i sam imao priliku da bude Wayneov kućni reditelj kao što mu je otac bio Wayneov glumački partner.

Glavnu ulogu igra Roger Moore. naslovni lik Ffolkes je neobični, ekscentrični pomorski komados i vrhunski podvodni diverzant koji vodi vlastitu školu u Škotskoj. Britanska vlada ga angažuje da se reši terorista koji su brodom oteli naftnu platformu.

Sasvim je jasno da je u ovom filmu iz 1979. Moore bio pimpovan da započne još jednu franšizu pošto je već imao uspeha kao Saint i Bond. Međutim, ovaj lik nije bio dorastao tome, iako sam film uopšte nije loš.

Anthony Perkins je energičan kao negativac a Mooreov lik je začuđujuće detaljno omsišljen, sa puno sitnih zahvata i interesantnih osobina,

McLaglen je snimio film u kome nema puno akcije, nii ima autentične napetosti, međutim dešavanje je pitko i energično i film se pouzdano kreće prema svom zaključenju. U suštini nije naročito relevantan onima koji nisu ljubitelji žanra, ali sasvim je pristojan u ravni rutinskih 70s repertoarskih naslova.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment