Tuesday, February 3, 2009

THREE THE HARD WAY

Pogledao sam THREE THE HARD WAY Gordona Parksa Jr. Ovaj film predstavlja dekadenciju blaxploitationa pošto je njegov high concept u tome da se u istom filmu nađu tri najveće zvezde ovog pravca, Jim Brown, Fred Williamson i Jim Kelly.

Naravno, i sam negativac je najambiciozniji mogući, reč je o nacisti milioneru koji je angažovao naučnika da izmisli otrov čije je osnovno svojstvo da ubija samo crnce. Naravno, ma koliko bizarno zvučalo, i u Južnoj Africi su u vreme Aparthejda pokušavali da pronađu nešto slično. Ponekad se ideje supervillaina poklapaju sa idejama nestašnih ljudi u stvarnosti.

Međutim, kada se sticajem okolnosti ova trojica nađu na tragu milijunaševe zavere, plan da se otrov sipa u vodovode tri američka grada počne da se jalovi.

Nažalost, veličina ovog filma ne uspeva da odgovori količini blaxploitation superstarova u glavnim ulogama. Naime, Jim Brown za nijansu ima veće prisustvo od druge dvojice, što je meni cool jer mi je on jedan od najdražih crnih glumaca, međutim, na kraju cele priče sva trojica kao da su epizodisti u ovom filmu.

Isto tako, scenario nije dovoljno koherentan, iako teško da je najgori u istoriji blaxploitationa. Naprosto, scenaristi nisu bili dovoljno vešti u žongliranju sa tri tako upečatljiva akciona heroja.

Parks uspeva da na nekoliko mesta napravi interesantne akcione scene. Recimo scena kada Jim Kelly uz obilnu uportebu slowmotinoa a bez wireworka šiba masu policajaca je istinski vizionarska, isto se može reći i za Jim Brownovu borbu na jednom postrojenju, kao i za automobilske potere generalno.

Kao vintage exploitation momenat, izdvaja se dolazak tri mučiteljke na motorima koje uz pomoć SM tehnika izvlače info od milionerovog miniona.

Isto tako, zanimljiv detalj u karakterizaciji je šta rade junaci kada odu a svoje zadatke. Jim Brown odlazi kod nekih afrocentričnih ortaka da nabavi oružje, Fred Williamson ne shvata urgentnost situacije i završava u krevetu sa nekom cicom a Jim Kelly odlazi da poseti martial arts školu kod svojih prijatelja Korejanaca.

U svakom slučaju, kao i svi spojevi nekoliko monstruma u hororu, i THREE THE HARD WAY najavljuje ulazak blaxploitationa u dekadenciju, ali spada u njegove pristojnije momente.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment