Wednesday, February 11, 2009

THE ROCKER

Pogledao sam jedan film koji bi možda mogao biti zanimljiv Mehmetu. Iako sam siguran da bi mu EX-DRUMMER baš legao po svom stilu, THE ROCKER Peter Cattanea bi svakako mogao izmamiti ono što je najteže a to je Mehmetov osmeh.

THE ROCKER je režirao Peter Cattaneo, čovek koji je ušao u holivudsku mašineriju posle megauspešnog britanskog hita FUILL MONTY. Moram priznati da ja nisam bio neki fan tog filma. Ipak, iz današnje vizure čini se da su ga radili talentovani ljudi ako imamo u vidu da je kasnije taj scenarista pisao adaptaciju SLUMDOGa. Cattaneo je u ovom filmu pokušao da ponovi formulu FULL MONTYja, dakle da snimi jednu veselu, optimističnu priču o ispunjenja snova, i u tome je što se mene tiče uspeo više nego u MONTYju. Čak i da ne dele reditelja, ROCKER i MONTY bi imali velike sličnosti.

Ovog puta film govori o bubnjaru 80s hair metal benda Vesuvius koji kako bi potpisao ugovor sa izdavačem izbacuje svog odanog bubnjara Fisha i pristaje da nećak šefa diskografske kuće preuzme njegovo mesto. 20 godina kasnije, Fish živi kao luzer, zarobljen u tom trenutku kada su ga drugovi izdali. Međutim, jednog dana ga sestrić pozove da svira u njegovom srednjoškolskom bendu. Fish pristaje i sticajem okolnosti bend postaje velika Internet atrakcija, dobija ugovor sa izdavačkom kućom i Fish počinje da iživljava sve svoje rock star fantazije sve do tačke kada mu ne zapreti mogućnost da se Vesuvius ponovi.

ROCKER je preopterećen raznim high conceptima na kojima je baziran. Čini se da su scenaristi bili malo nesigurni i preopteretili ga sa nekoliko ravnopravno snažnih motiva. Samim tim, film nije onoliko smešan koliko bi se očekivalo od komičara kao što je Rainn Wilson u naslovnoj ulozi.

Međutim, Wilson i ekipa su uspeli da u ovom filmu izgrade karaktere tako da tamo gde komeija zakaže, posao preuzimaju simpatični karakteri i zaokružuju ROCKER kao jedan pitak i simpatičan holivudski produkt.

Pored lika metal bubnjara koji je osvedočeni lovac na MILFove, Mehu će se sigurno dopasti i neki odlični in-jokes sa ljubitelje rokenrola. Uostalom, ovo je film o bubnjaru koji je otpao pre sam početak uspona megapopularnog benda u kome se pojavljuje Pete Best. To treba poštovati.

Cattaneova egzekucija je sigurna, znalačka, i čini se da su producentske okolnosti, a ovaj film je producirao Fox Atomic, Foxova kuća okrenuta mladima, učinile da film bude dosta iščišćen, ali ne i sterilisan.

Konačno, sad već postaje potresno da su neke vrlo made zvezde naše mladosti kao recimo Christina Applegate počele da igraju MILFove, žene u kojima bi svakio pošten geek želeo da provede devet meseci.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment