Wednesday, February 11, 2009

THE WILBY CONSPIRACY

Pogledao sam THE WILBY CONSPIRACY Ralpha Nelsona. Ovaj film je hajpovan kao dinamičan chase triler smešten u vreme & milje Aparthejda, što samo u izvesnoj meri i jeste.

Naime, da, ovo jeste film o crnom aktivisti u bekstvu, kome pomaže britanski redarski inženjer, međutim, sam chase je dosta relativizovan time što je šef južnoafričke službe bezbednosti sklon dogovoru i kompromisu tako da u par navrata kada ih uhvate uvek dođe do nekog dogovora što malo ubija suspense.

Drugi problem je to što film pokušava da bude duhovit, da se junaci bonduju, a u nekim situacijama pokušava i da benduje neka žanrovska očekivanja tako da, koliko ga takvi zahvati unapređuju, oni se istovremeno pretvaraju i u digresiju koja naravno razvodnjava osnovnu premisu proisteklu iz potere.

U tom smislu WILBY je poučan pošto pokazuje da film potere ukoliko se već opredeli za taj koncept ne bi smeo puno da luta jer pokušavajući da obogati svoju premisu zapravo otkriva koliko je ona tanka.

WILBY donosi barm jedan izvanredan set-piece u završnici kada grupa pobunjenika sprečava svojim telima helikopter da uzleti. I taj set-piece spada u red retkih detalja po kojima se WILBY razlikuje i biva upamćen.

Podela je odlična. Nesumnjivo je da Poitier i Caine vode igru maetralno, međutim najupečatljiviji karakter ima Nicol Williamson koji igra južnoafričkog rasistu, šefa službe bezbednosti. Williamson se najviše od svih potrudio da izgradi karakter i njegova uloga je uz set-piece sa helikopterom drugi element koji čini ovaj film značajnim.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment