Monday, December 17, 2007

GALAXY QUEST

Podsetio sam se filma GALAXY QUEST Deana Parisota, courtesy of milan, i mogu reći da i posle skoro deset godina, taj film stoji kao jedna od najinteligentnijih komedija koje je Holivud proizveo. Iza istinski smešne high concept premise, o Svemircima koji misle da je američka spejsopera zapravo dokumentarni program i istorijski dokument, i koji su čitavu civilizaciju ustrojili po tom principu, krije se jedna žestoka bodrijarovska matrica i zaista, svesno ili ne, ovaj film može da posluži kao odlično otvaranje svake konferencije o pop kulturi i njenom uticaju na tkivo savremenog društva.

Dean Parisot je posle ovog filma radio još jedan zaista sjajan i subverzivan film FUN WITH DICK AND JANE u kome takođe ima high concepot premisu o pripadnicima srednje klase koja krade, a koji iz pozadine govori kako o Enronu, tako i o konceptu života u stanju permanentnog kreditiranja karakterističnom za savremenu Ameriku.

Dakle, moglo bi se reći da se Dean Parisot apsolutno izdvaja u miljeu reditelja kojima se prepuštaju high concept komedije, uz imena kao što su David Dobkin ili Peyton Reed.

U svakom slučaju GALAXY QUEST je film koji odoleva zubu vremena i mislim da ga treba sporadično overavati.

* * * * / * * * *

No comments:

Post a Comment