Tuesday, January 7, 2014

ULVENATTEN

Pogledao sam ULVENATTEN Kjella Sundvalla, ekranizaciju romana Toma Egelanda o grupi čečenskih terorista koji zauzimaju televizijski studio u Oslu ne bi li iznudoli predaju jednog svog otpadnika. Sasvim sigurno da sam televizijski setting sugeriše dosta toga ali ULVENATTEN više liči na televizijski nego na bioskopski rad i rekao bih da skandinavski specijalista za žanrovski film Kjell Sundvall u ovom ostvarenju ne nudi materijal koji je dorastao za veliki ekran.

Egelandov roman obazrivo raspaljuje antiruski sentiment čuvajući se od toga da ne bude shvaćen kao apologeta čečenskog terorizma. Ono što je nama najzanimljivije jeste dosta hvaljena rola Dejana Čukića koji je dobio zadatak da napravi lik čečenskog negativca. iako ga deo kritike proglašava za ključni kvalitet filma, Čukić ovde ipak nije ni na koji način uspeo da odbrani taj lik i ponudio je vrlo klasičnog jednodimenzionalnog negativca.

Sundvallu se ne može osporiti elementarna kompetentnost ali ukupno uzev ULVENATTEN nije reprezentativan primerak skandinavskog žanrovskog filma.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment