Thursday, January 30, 2014

KVINDEN I BURET

Pogledao sam dansko-švedski krimić KVINDEN I BURET Mikkela Noergaarda, buddy detektivski triler sa Nikolaj Lie Kaasom i Fares Faresom u glavnim ulogama. Ovaj film snimljen je po bestseleru Jussi Adler-Olsena (kod nas prevedenom pod naslovom ŽENA U KAVEZU) i čini mi se da bi autori voleli da započnu franšizu. Nažalost KVINDEN I BURET nema snage da započne franšizu, reč je o filmu koji ipak ima dominantan TV-look tako da se postavlja pitanje da li bi možda mogla izrasti nekakva televizisjka serija iz svega ovoga (mada već postoji takva serija COLD CASES).

Noergaard koketira i sa torture pornom u prikazivanju šta se dešava sa žrtvom zločina, i nažalost nikada ne uspeva da pšrožme u punoj meri unutrašnju dramu glavnojg junaka, sa teškoćama rtve i istragom. Otud KVINDEN I BURET uprkos tome što je u pojedinim detaljima gadan nikada ne postaje istinski napet niti se ulažu pravi ulozi na ishod priče.

Nikolaj Lie Kaas i Fares Fares su simpatični ali njihova hemija nije dovoljno iskorišćena. Ukupni utisak je u principu dosta slabiji od visokog nivoa skandinavskih televizijskih krimića ali i od nešto nižeg nivoa tamošnjih bioskopskih krimića.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment