Monday, January 20, 2014

RAZE

Pogledao sam RAZE Josh C. Wallera, indie akcijaš koji zalazi i na teritoriju torture porna. Reč je o još jednom produktu nove horor-festivalske scene u kome autori pokušavaju da silom konkurišu jedni drugima i da se nadmeću u ekstremnosti scena koje prikazuju i pretenziji dijaloga kojima se popunjavaju odmorišta. Ono što je funkcionisalo u SRPSKOM FILMU gde su smenjivale deonice nasilja i teoretisanja, ovde puca po šavovima, i mogao bih reći da je RAZE loš predstavnik te vrste indie pristupa exploitation filmu. U konkretnom slučaju okolnosti su bazirane na oprobanim klišeima o prisilnom kumiteu gde na kraju može biti samo jedna pobednica. A organizatori koji prisiljavaju otete i ucenjene žene na ovaj battle royale su neki pretenciozni frikovi školovani na istom mestu sa negativcima iz MARTYRSa, i ukusom za akcione heroine identičan Tarantinovom, ako imamo u vidu da glavnu junakinju igra kaskaderka Zoe Bell.

Umesto originalnosti, ovaj film nudi kombinaciju već oprobanih rešenja, i njegov poraz nije u tome što nije originalan već što uspeva da preuzme savršeno funkcionalne delove iz boljih filmova i pokvari ih.

Tuče su korektne i brutalne, nažalost i prilično jednolične. Odnosi među likovima su i scenaristički i glumački krajnje jednolični a agenda izopačenih negativaca je morala biti znatno zanimljivija.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment