Wednesday, January 22, 2014

SNABBA CASH - LIVET DELUXE

Pogledao sam SNABBA CASH - LIVET DELUXE kojim je Jens Jonsson zaokružio trilogiju započetu blokbasterom Daniela Espinose, po romanima Jensa Lapidusa. Prvi film je bio izvanredan i na osnovu njega je Espinosa otišao u Holivud. Drugi film je sporadično uspevao da liči na prvi u vizuelnom pogledu ali nije dobacio do njegove narativne veštine i zamaha. Treći deo je na nivou zapleta ambiciozniji od drugog, ali Jonsson, uprkos tome što je svojevremno osvojio Sundance sa jednim jako lepo snimljenim filmom, ne uspeva da dostigne prvi ali ni drugi film.

Treći film je praktično nemoguće pratiti bez predznanja o prva dva. Čitao sam samo prvi roman iz trilogije, tako da ne znam koliko se drugi i treći film drže Lapidusove proze ali treći deluje kao da je dosta oslonjen na neko literarno delo jer mnoga scenaristička rešenja više pripadaju formi romana nego scenarija. Jonsson u par navrata "krije" pojedine preokrete, nudeći ih potom u formi flešbekova, dosta slobodno skače između vremenskih tokova i u tom pogledu film nije nezanimljiv.

Nažalost, ono što se nameće kao osnovni problem jeste Jonssonova nesposobnost da unese dovoljno energije u okoštali krimi-narativ i da ga ponovo učini ubedljivim kao što su učinili Espinosa u SNABBA CASHu ili Affleck u THE TOWNu. Uprkos ponekom zanimljivom rešenju, Jonssonovim likovima nedostaje utisak autentičnog sukoba, njihovi odnosi i sporovi se odvijaju mehanički i ostavljaju gledaoca hladnokrvnim.

Joel Kinnaman je ostao lojalan serijalu koji ga je lansirao ali je upadljivo da ga je u trećem filmu jako malo. Očigledno da je sve teže uskladiti njegove švedske i američke obaveze. Otud JW više ne uspeva da se razvije kao karakter iako formalno i dalje ima važnu ulogu u zapletu. Sada njegovo pojavljivanje više deluje kao dužnost prema drugarima nego kao istinska nastup fokusiranog glumca.

Srpski kriminalci ponovo imaju značajnu ulogu u zapletu. Glumac Dejan Čukić potpisan je kao konsultant na scenariju i prikaz naših kriminalaca, naslednika Joksine imperije u Švedskoj je prilično solidan. Trilogija SNABBA CASH ostala je apolonijski pandan dionizijskom serijalu PUSHER u pogledu prikaza našeg podzemlja u Skandinaviji. U svakom slučaju, oni koji su gledali SNABBA CASH samo zbiog prikaza našeg podzemlja neće biti razočarani.

Nisu mi poznate sve okolnosti nastanka ove trilogije, naročito ne kvalitet preostala dva Lapidusova romana. Ipak, voleo bih da je filmska trilogija bolje zaokružena jer čak i ako ostavimo Lapidusa na stranu, Jonsson nije uspeo da rekreira estetiku koju je postavio Espinosa i treći deo povremeno ima malo TV atmosfere u slici.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment