Wednesday, October 9, 2013

THE DIRTIES

Pogledao sam THE DIRTIES Matta Johnsona, zanimljivu indie found footage crnu dramediju, o dvojici filmskih entuzijasta koji nailaze na probleme sa bullyjima u srednjoj školi i polako počinju da razmišljaju o tome kako bi vrhunac njihovog umetničkog rada bio pravi masakr po uzoru na Kolumbajn koji bi zabeležili kamerama. Bullies su već decenijama vrlo bitna tema američkog filma, i očigledno da je to problem koji autori smatraju izuzetno relevantnim i inspirativnim ali ekstremnost tretmana te teme čini ovu vrstu priča autohotono američkom i kad god su prenete u evropski film (recimo, LAT DEN RATTE KOMMA IN) ne deluju toliko ubedljivo.

THE DIRTIES to podiže na vrlo dramatičan nivo i scene zlostavljanja učenika su izuzetno energične i ekspresivne. Isto tako, sam milje kinoamatera u srednjoj školi je izuzetno živopisno prikazan, sa mešavinom njihovog zaraznog entuzijazma i gotovo odbojne filmofilije.

Najzanimljivija scena u filmu je zapravo prva, u kojoj se sreću junaci srednjoškolci sa kinoamaterima iz osnovne škole i razmenjuju iskustva o tome kakve filmove snimaju.

Sam found footage koncept u ovom filmu je ubedljivo koncipiran, mada nikada do kraja nije razjašnjeno zašto je "treći drug" koji drži kameru tako tih i pasivan. Isto tako, postoje neke scene u kojima se pokušava određena estetizacija mladalačkih rituala uz upotrebu indie muzike, što je inače karakteristična početnička greška reditelja debitanata pa se i uklapa u priču o kinoamaterima.

THE DIRTIES je film koji svakako pravi mnoge greške, ali imajući u vidu njegove kapacitete i okolnosti nastanka, reč je o solidnom ostvarenju koje zaslužuje punu pažnju.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment