Saturday, October 5, 2013

MARTIN AND LEWIS

Pogledao sam TV film MARTIN AND LEWIS Johna Graya koji se bavi komičarskim partnerstvom Deana Martina i Jerry Lewisa. Gray pokušava da prikaže i "mračnu" stranu njihovog odnosa, i naličje Holivuda ali uspeva da na kraju cele priče ostane dostojanstven i da ih ne demistifikuje. U tom pogledu, Gray nije snimio materijal baš za HBO, ali isto tako ovo je dosta dobar primer kako se može napraviti hagiografska priča o značajnim ličnostima kojaukazuje na njihove mane ali ih ne ponižava.

U ovom TV filmu Gray donosi tezu po kojoj Martin više nije mogao da podnese Lewisovu nezajažljivu borbu za pažnju i svojatanje njihovog zajedničkog rada. Koliko god da je Martin lakonski prihvatao taj posao, okolina ga je dodatno pritiskala da se sukobi sa Lewisom. Sa druge strane, Lewis je pored ogromnog egoizma itekako želeo da Martin ostane u duetu sa njim i izuzetno je teško podneo rastanak sa njim.

Priča je naravno dodatno začinjena karakterističnim preprekama na putu do vrha, situacijama u kojima im ide teško i kada se njihova talenat ne prepoznaje, ali i suočavanjem sa novinama u životu proisteklim iz popularnosti.

Sean Hayes je napravio izvanrednu ulogu kao Jerry Lewis i za nju je osvojio i neke nagrade. Međutim, upravo ova uloga pokazuje koliko je Hayesova želja da se ne izjašnjava o seksualnoj orijentaciji (uprkos seriji WILL AND GRACE) bila mudra (premda se na kraju ipak autovao) jer u ovoj sjajnoj interpretaciji gledalac neumitno počinje da učitava i latentne homoseksualne porive Jerry Lewisa prema Deanu Martinu. Jeremy Northam je takođe odličan kao Dean. Obojica glumaca vrlo odmereno i bez previše imiticija uspevaju da odigraju ove ikone američke popularne kulture, da razjane njihove motive i pruže sve ključne pečate.

U pojedinim aspektima, MARTIN AND LEWIS neznatno odstupa od istorije, ali to je više prisutno u vezi sa nekim datumima nego sa samom prirodom događaja.

Verujem da uprkos krupnim ličnim lomovima koje proživljavaju junaci ove priče, MARTIN AND LEWIS može delovati dosta "lagano" publici, ali verujem da su sami junaci svoje lomove proživljavali u fazi životne bezbrižnosti koja je sve i činila laganim.

No comments:

Post a Comment