Monday, October 29, 2012

FIRE WITH FIRE

Pogledao sam FIRE WITH FIRE Davida Barretta. Barrett je televizijski reditelj, nekadasnji kaskader koji je dobio priliku da u jednom od DTV pranja novca Emmetta i Furle rezira izvanrednu glumacku ekipu u kojoj Josh Duhamel igra glavnu ulogu a podrsku mu pruzaju Bruce Willis, Rosario Dawson, Vincent D`Onofrio i Julian MacMahon. Barrett je u ovom filmu koji je inace jedna prilicno rutinska prica o zlocinu, svedoku, programu zastite, osveti i svim redovnim motivima na koje smo navikli i videli ih sto puta bio u nekoliko navrata da snimi pristojan film, medjutim, ta prilika mu se nekako uvek izmicala jer na svaku zanimljivu ili barem neutralnu ideju dolazi barem jedna koja je toliko vec potrosena da su poju sa Barrettovom rediteljsko-budzetskom nesposobnoscu da prevazidje ovkire klisea, rezultira necim sto moze da se podnese, ali ne moze da ima bilo kakvo mesto u savremenim okolnostima.

U tom smislu, FIRE WITH FIRE je susta suprotnost DAY OF RECKONINGu. Dok je u DAYu Hyams uzeo DTV materijal i krenuo da ga prevazilazi kako zna i ume iskoracivsi iz forme zanrovskog proizvoda u neki pokusaj da se iznova formulise neka prica, FIRE WITH FIRE sebe iz koraka u korak ukalupljuje u tu formu produkta koju prosto ne moze da realizuje dobro jer nema ni para ni talenta iza kamere da se tako nesto uradi.

Steta je sto je Hyams u glumackom smislu imao mnogo manje repro-materijala ispred kamere nego Barrett. Cini se da Willis doduse nije dosao sa namerom da se nesto previse angazuje ni u fizickom ni u glumackom smislu, ali ostali su delovali dosta raspolozeno. Barrett to nije iskoristio.

No, FIRE WITH FIRE koliko god bio klisetiziran, ima u sebi i te neke inherentne prednosti obaveznih zanrosvkih figura, pre svega nije dosadan i svima je jasno kakvu vrstu filma prave tako da su uglavnom prilicno efikasni. U tom pogledu FIRE WITH FIRE vise vuce u pravcu neke mediokritetske televizije nego loseg DTV filma.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment