Friday, November 4, 2011

GILDA LIVE

Pogledao sam GILDA LIVE Mike Nicholsa, koncertni film u kome je zabeležen brodvejski nastup čuvene komičarke Gilde Radner koja je jedna od članova izvorne podele SNLa i značajnih ličnosti na komičarskoj sceni sedamdesetih. Nichols se ovim koncertnim filmom pozabavio u dokumentarističkom maniru bečežeći kako sam njen nastup tako i zavirujući malo iza scene u toku predstave. Ipak, primarni fokus je pre svega beleženje nastupa odnosno pogled iz vizure publike, i Nichols vešto koristi odlaske iza scene tokom kojih se Gilda priprema za sledeću tačku da zapravo pređe preko manje zanimljivih deonica.

Gilda Radner je bila talentovana i u verbalnom i fizičkom humoru ali u ovom nastupu naročit akcenat je na pevanju pa ne čudi da se kao najuspelija numera i smatra pesmica LET'S TALK DIRTY TO THE ANIMALS koja je kasije bila i u repertoaru drugih komičara (na YT se može naći baš snimak iz GILDA LIVE).

U svakom slučaju, GILDA LIVE je važan dokument za ljubitelje američke komedije i njene istorije ali svakako da je reč o zanimljivom i duhovitom nastupu u kome mogu da uživaju i oni kojima istorijski pregled nekog žanra nije prioritet.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment