Thursday, November 10, 2011

CARJACKED

Pogledao sam CARJACKED Johna Bonita, film koji deluje kao da je imao veće ambicije od skončavanja na DVD tržištu, ali sudbina je htela da ne stigne u bioskope. Moguće je da sam ja pristrasan prema stvarima u kojima igra Maria Bello, ali CARJACKED je vrlo pristojan film koji je marginalizovan svojom već potrošenom premisom koju autori nisu obogatili i pojedinim slabim rešenjima koja ipak ne remete utisak da je reč o jednoj ipak prilično dostojanstvenoj celini.

Očigledno je da scenario koji su potpisali Michael i Sherry Compton nije pretendovao na to da bude DTV materijal i jasna je namera u kom aspektu su oni hteli da "osveže" premisu o carjackingu. Naime, Comptonovi su mislili da kroz priču o otmičaru koji uprkos tome što je psihopata pokazuje više razumevanja za otetu ženu od ljudi iz njene okoline naprave jednu ambivalentnu priču koja se iz zaoštrenih crno-belih odnosa pomera, odnosno pokušava da se pomeri, u sivu zonu. O tome svedoče kako neke duže dijaloške scene između otmičara i otete tako i njena odluka da uzme pljačkašev novac u jednom trenutku.

Otud je čudno da je sve ovo uzeo da režira John Bonito koji je potpisao MARINE, WWEovu produkciju koja je doduše dobila za nijansu povoljnije kritike od očekivanih ali teško da je reč o genrebending delu koje je promenilo naš odnos prema WWE produkcijama.

Bonito je u ovom filmu imao izvanrednog DPa Theo Van De Sandea, i CARJACKED vrlo solidno izgleda, i sa glavnim glumcima kao što su Maria Bello i Stephen Dorff, ne ostaje previše prostora za grešku.

Nažalost, problem je u tome što iza odlične glume, pristojne inscenacije i znalačke fotografije, niti ima previše onoga što već nismo videli, niti ima vrhunske realizacije stvari koje već znamo i koja na bilo koji način impresionira. Bonito naprosto nema dovoljno raskošan materijal niti dovoljno maštovitu egzekuciju da bi nadogradio ovaj materijal.

Međutim, isto tako CARJACKED uprkos nekoliko faulova, uprkos tome što Bonito u dva navrata ponavlja rešenja nekih lažnih rakorda koja u filmu mogu da se prodaju samo jednom (o tome najbolje svedoči majstorsko rešenje iz Helgelandovog PAYBACKa u kome upravo igra Maria Bello) sasvim lepo može da prođe kao B-film, naročito na televiziji i za publiku koja nije previše sklona tome da se seća šta je ranije gledala.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment