Sunday, November 27, 2011

BABYLONSJUKAN

BABYLONSJUKAN Daniela Espinose je pravi primer kako neupečatljiv debitantski film o mladima ne mora da bude znak rediteljevog slabog dara već vrlo često samo stoji kao dečja bolest koja mora da se preleži. Espinosa danas kad je u Holivudu snimio SAFE HOUSE i napravio blokbaster sa SNABBA CASHom uopšte ne liči na čoveka koji je počeo snimanjem ovog simpatičnog ali zbilja neupečatljivog filma o mladim Šveđanima i njihovom gubljenju vremena, pokušajima da dosegnu suštinu u Indiji i snalaze se na pločnicima.

Nastao po navodno polu-autobiografskom scenariju Clare Froeberg, film govori o devojci čiji momak odlazi u Indiju a ona se useljava silom prilika kod njegovog druga u koga se kako vreme odmiče zaljubljuje. Iako je BABYLONSJUKAN koncipiran stilski na tragu Wong Kar Waija i DOGME, Espinosa ubrzo pomera ovaj film stanja prema zapletu. Otud, reklo bi se da Espinosa na svom debiju nije uspeo da prikrije da je ljubitelj filmske priče. U ovom konkretnom slučaju međutim tu priču solidno postavlja ali je ne razrešava na adekvatan način.

Ukupno uzev BABYLONSJUKAN je solidan i energičan debi, ali pravi Espinosini radovi došli su kasnije, kada je promenio fah a iz ove mladalaćčke faze preuzeo samo neke stilske detalje.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment