Tuesday, November 8, 2011

30 MINUTES OR LESS

Pogledao sam 30 MINUTES OR LESS Rubena Flesichera, i moram priznati da mi je recepcija ovog filma bila opterećena saznanjem da Fleischer radi Warnerov tentpole akcioni krimić GANGSTER SQUAD sa All-Star glumačkom podelom a da ja do sada uopšte nisam uspeo da shvatim na osnovu čega je stekao takav kredbilitet. ZOMBIELAND je bio film sa ozbiljnim problemima, sa ponekim, sporadičnim rediteljskim bravurama pre svega u tehničkom pogledu, i to sve nije dovoljno da bi ga kvalifikovalo za tako prestižan posao. No, Warner misli da there IS something about Ruben.

30 MINUTES OR LESS je film koji nažalost ne uspeva da objasni šta je to što Warner vidi u njemu. Reč je o simpatičnoj post-tarantinovskoj krimi komediji koja se izdvaja po tome što ima natprosečnu glumačku ekipu. Jesse Eisenberg je u međuvremenu postao zvezda koja prevazilazi ovaj nivo materijala, a Danny McBride je komičarska supersila koja zapravo nosi ovaj film u ulozi glavnog negativca i to onda čini da 30 MINUTES OR LESS bude gledljiv i relativno zabavan.

Međutim, Fleischer ne uspeva da prikrije činjenicu da je humor u ovom filmu, u svojim najboljim fazama na nivou R-rated sitkoma, i da smo sve ovo nebrojeno puta videla sredinom devedesetih.

Međutim, ono što je ključno pitanje jeste žanrovsko opredeljenje ovog filma. Iako je ovo u osnovi komedija, Fleischer malo eksperimentiše na nivou tona pa simplifikovano režiranoj komediji (komedije su inače danas mahom bolje režirane od ovoga, i 30 MINUTES OR LESS je potpuno suprotan ZOMBIELANDu koji je bio tehnički vrlo ambiciozan) dodaje i simplifikovanu akciju tako da je na kraju malo nejasno koje je ciljeve postavio svom filmu.

Imena koja su bila uključena u ovaj film sugerišu da u njemu ima još Nešto, ali krajnji rezultat je takav da nema ni onoga što danas nude rutinski naslovi ovog tipa.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment