Tuesday, November 9, 2010

UNTRACEABLE

Pogledao sam UNTRACEABLE Gregory Hoblita. Reč o istovremeno vrlo rutinskom i vrlo neobičnom, odnosno vrlo starodmodnom i vrlo osvežavajućem filmu. Naime, ono što je rutinski i staromodno jeste sama priča o serijskom ubici koji sprovodi svoju strahovladu koristeći Internet i vrlo složene naprave za mučenje i ubijanje. Ono što je sveže jeste Hoblitov krajnje nepretenciozan postupak. On je snimio vrlo efikasan film, bez nekih opterećujućih zvezda, sa pouzdanim profijima kao što su Diane Lane, Billy Burke i Colin Hanks i nivoom egzekucije koji savršeno odgovara tom B-šmeku koji provejava na svim nivoima ovog filma.

Ono što je dakle glavni adut ovog filma upravo je Hoblitova svest o tome da nema materijal snage Fincherovog SE7ENa, pa čak ni vlastitiog FALLENa te film ne opterećuje zvezdama i A-ambicijama. Ako imamo u vidu da je ovaj film snimio neposredno osle FRACTURE sa Ryan Goslingom i Anthony Hopkinsom koji je prošao dosta solidno, dakle nije reč o iznuđenom projektu.

Hoblit u određenom smislu vraća serial killer na pravo mesto. Umesto mase post-SILENCE OF THE LAMBS i post-SE7EN pokušaja da se prave epovi o serijskim ubicama, Hoblit vrlo precizno definiše kapacitete rutinskog ostvarenja u ovom žanru.

U tom smislu, UNTRACEABLE je film koji je u savršenoj ravnoteži, i što se starenja tiče kurvama i starim zgradama treba dodati B-filmove.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment