Sunday, November 14, 2010

THE DEFECTOR

Pogledao sam THE DEFECTOR Raoul Levyja, poslednji film Monty Clifta u kome on nažalost i izgleda kao da više nije u stanju da glumi a podršku mu oružaju Hardy Kruger i Roddy MacDowall.

THE DEFECTOR je nastao po romanu Paul Thomasa i može se reći da spada među interesantnije mada ne i bolje hlanoratovske špijunske filmove. Film govori o američkom fizičaru koji odlazi u Istočnu Nemačku da stupi u kontakt sa sovjetskim naučnikom koji želi da prebegne na Zapad.

Međutim, kako dođe u Istočnu Nemačku tako se odmah nađe pod kontrolom Štazija koji ni ne krije da im je jasno da je on špijun.

Raoul Levy se ne snalazi savršeno u priči o špijunu-amateru koji se suočava sa nekonvencionalnim protivnicima. Koliko god bilo lakše za reditelja da radi originalniju postavku koja ima manje predstavnika te je automatski zanimljivija publici, toliko mu je i teže da napravi ubedljiv konflikt kada nema jasnu konvenciju na koju može da se osloni a Levy evidentno nije na nivou Martina Ritta i njegovih ekranizacija le Carrea.

Međutim, THE DEFECTOR nudi nekoliko zanimljivih rešenja koja su mahom već bila viđena na filmu ali retko kada u tako striktnom hladnoratovskom kontekstu.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment