Thursday, November 4, 2010

COMEDIAN

Pogledao sam COMEDIAN Christophera Charlesa, dokumentarac koji paralelno prati povratničku turneju Jerry Seinfelda koji želi da se posle uspešne karijere na televiziji vrati u klubove i mladog komičara Orny Adamsa koji želi da iz klubova dospe tamo gde je Seinfeld.

Uprkos tome što se u "privatnim" momentima i Seinfeld i Adams ponašaju malo izafektirano, s tim što je Seinfeld ubedljiviji u izlaganju sve "privatne persone", i deluje naizgled da je "stvarno takav" a Orny glumi "sebe" za sve pare, ipak je ovo izuzetno važan pogled u sam mehanizam stand-upa i pripremanja tačaka i uopšte humora kao profesionalnog opredeljenja.

U tom smislu, COMEDIAN ulazi u sve detalje samog posla i ne može se posmatrati kao koncertni film pošto su u njemu stand up nastupi dati više kao ilustracija posla nego stvar koja treba da zasmejava gledaoce. Međutim, film je uprkos tome vrlo zabavan, ali pre svega kao drama o jedonoj profesiji a posebnu težinu mu daju zaista sve čuvena imena komičarskog sveta koja su se bar zapljunula u ovom filmu.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment